zondag 20 september 2015

Een krop sla


Twee maal is scheepsrecht. Ik hoef niet te wachten op een derde Knackartikel om te besluiten dat 'eindredactie' bij het weekblad Knack een onbekend begrip is.

Iemand zou kunnen tegenwerpen dat Knack wel degelijk over een eindredacteur beschikt, maar dat die zich eerst lazarus moet drinken voordat hij in staat is de rotzooi uit zijn inbox te verwerken en in zijn uitbox te dumpen, met hetzelfde effect als in het eerste geval. Of het karweitje moet misschien geklaard worden door de jonge bloedmooie protégé van de hoofdredacteur, omdat iémand dat rotklusje toch moet opknappen en waarmee anders kun je een dom cultuurloos blondje (m/v) opzadelen? Een laatste hypothese is eerder technisch geïnspireerd: het merendeel van de ingezonden kopij is in een Vlaamse streektaal gesteld en het hele zootje gaat dus rechtstreeks naar de correctie-afdeling - die na bezuinigingen is opgeslokt door de ICT-afdeling -, waar het standaard langs Google Translate geprocest wordt, want ICT-ers weten wat kwaliteit is.

Ik heb nog een (aanvullende) hypothese, maar eerst ter zake.

Om een vroegere uitspraak in deze context te herhalen: het is zo'n slecht stuk, in alle opzichten, dat ik mijn ogen niet kon geloven. En nu gaat het niet om een autochtone allochtoon die vanuit zijn ethnische cultuurovertuiging zijn westerse-cultuuropvoeding in perspectief wil zetten. Het gaat gewoon om Jean-Marie Dedecker (Antwerpenaars: shut up).

Of beter: het gaat om een schrijfsel van Jean-Marie Dedecker. Die de Grieks-Latijnse humaniora gevolgd heeft. Deze ervaring ontlokt hem de uitspraak: 'Hadden de Romeinen Latijn moeten leren dan zouden ze nooit genoeg tijd gevonden hebben om de wereld te veroveren. Toch vochten ze er zo hard op los dat de gemiddelde levensverwachting amper 24 jaar was'. Ik heb ooit het vak Logica gevolgd maar dat is lang geleden. Mag ik hier nu als conclusio opperen dat omdat Jean-Marie Latijn geleerd heeft hij geen tijd meer over had om de wereld te veroveren? Wat brabbelden de Romeinen eigenlijk toen ze de wereld veroverden en voordat ze statistisch doodgingen? Opmerkingen over kindersterfte en epidemieën lijken kleinzielig bij deze realistische analyse, ik zal ze dus niet maken.

Het is niet ondenkbaar dat Jean-Marie zijn artikel humoristisch-satirisch bedoelt te zijn, maar dat kan je ook met een correcte weergave van de feiten, en daaronder valt niet de bewering dat Iulius Caesar in zijn 'De Bello Gallico (schreef) dat de Galliërs hardwerkende dobbelende drinkebroers waren'. Dat komt uit Tacitus. Over de Germanen. En het is zonneklaar dat 'De Spartanen gooiden hun mindervaliden van de Tarpeïsche rots, en de Romeinen in de Tiber' de waarheid geweld aandoet. Ten eerste lijkt het onwaarschijnlijk dat de Spartanen helemaal naar de Tarpeïsche rots in Rome zouden reizen voor hun gruwelpraktijken en waarom ze Romeinen in de Tiber zouden komen gooien is ook onduidelijk. Slordig, Jean-Marie.

Een aantal gegevens heb ik niet kunnen checken, een universitaire studie stoomt je niet voor alles klaar. Toch niet voor beweringen dat Augustus' moeder een onbevlekte ontvangenis had gekregen door toedoen van Apollo (was die vrucht dan Augustus?). En keizer Vespasianus, die rondstoeide met Vestaalse maagden zoals Flavio Briatore in de pitstop met topmodellen... Misschien onthult JMDD zijn bronnen in een volgend artikel?

Het artikel heeft nog véél meer sensationeels in de aanbieding, zoals belasting op het gebruik van toiletten, onnoemelijk dierenleed, mindervalidengevechten in het amfitheater, en dat allemaal in die Romeinse oudheid die zo bewonderd wordt door, jawel, Bart De Wever. (U weet toch dat een godwin tegenwoordig staat voor een reductio ad Weverum?). En eigenlijk moet ik bekennen dat JMDD alles wat hier voorafging alleen maar gebruikt als stoffering van zijn hoofdonderwerp: Latijnse citaten en de dommeriken die er gebruik van maken. (De titel vind je hier [20/9/15].) Een domme sporter die Vini, Vidi, Vici op zijn arm had laten tatoeëren. Terwijl het Veni had moeten zijn. Typisch voor iemand met de herseninhoud van een krop sla vindt Jean-Marie.

Ik laat nog een paar leuke liggen. Zoals dat het koketteren met Latijnse syllabi (?) en het persifleren van zijn voorzitter een N-VA-politicus fataal geworden is; o nee, correctie, de boosdoener was de wafelijzerpolitiek. JMDD citeert hierbij: Si potes credere, omnia possibilia sunt credenti (dixit Jezus in Marcus 9,23). Alles is mogelijk voor wie gelooft. Bijvoorbeeld dat dit een samenhangend, weloverdacht en goed gedocumenteerd artikel is, dat niet ontsproten is aan het brein van een krop sla.

-----------------
24/9 Correctie:  'N-VA-politicus' - hierboven - moet zijn 'een VLD-politicus met een N-VA-baas'